Frauduleuze webshops
Trap niet in de val: herken fraude overal.
Online shoppen is snel en gemakkelijk. Helaas komt ook hier fraude voor. Jaarlijks dienen honderden Belgische consumenten klacht in bij het Meldpunt van de FOD Economie omwille van fraude bij online aankopen. De FOD Economie publiceert waarschuwingen via sociale media, zoals de Facebook-pagina Pasoplichting, via persartikels en op hun website. Zorg dus dat je goed geïnformeerd bent en je precies weet waarop je recht hebt.
Voorbeeld 1: Supergoedkope webshops
Soms zie je online een aanbieding waarbij je maandelijks een product ontvangt aan een zeer goedkope prijs, bijvoorbeeld luiers. Maar als je betaalt, ontvang je niets.
Voorbeeld 2: Verdachte reclame
Reclame op sociale media of een banner op een website biedt een product spotgoedkoop aan. Bijvoorbeeld een fitnesstoestel. Je klikt en komt op een website die op het eerste zicht zeer professioneel oogt. Je bestelt en betaalt onmiddellijk. Je ontvangt echter niets en ook de website is plots verdwenen.
Voorbeeld 3: Je hebt gewonnen!
Via sociale media kom je terecht op een wedstrijd of enquête. Je wint een prijs of krijgt een cadeau voor je deelname. Je moet wel even je persoonlijke gegevens ingeven en mogelijk ook de verzendingskosten betalen. Een maand later blijkt echter dat er geld verdwenen is van je rekening en dat je in werkelijkheid een abonnement bent aangegaan voor een niet-gerelateerde dienst (bijvoorbeeld streamingwebsite).