Valse incassobureaus
Trap niet in de val: herken fraude overal.
Heb jij een brief, e-mail of telefoon gekregen van een incassobureau zonder dat je weet waarvoor? Zetten ze je onder druk om onterechte rekeningen te betalen? Je bent niet alleen. De Economische Inspectie van de FOD Economie wordt overstelpt door meldingen over frauduleuze incassobureaus.
Voorbeeld 1: Openstaande factuur
Je wordt opgebeld op je gsm door een Belgisch telefoonnummer. Een mevrouw van een incassobureau vraagt om binnen de 3 dagen een openstaande factuur te betalen. Dezelfde dag wordt dit bevestigd op jouw e-mailadres. In de e-mail lees je dat het gaat om bijvoorbeeld hotelcheques of een schoonheidsbehandeling die je telefonisch aanvaardde. Dit zou ook per mail bevestigd geweest zijn en je zou dit nooit herroepen hebben. Wanneer je de e-mail van het incassobureau betwist, krijg je opnieuw een telefoontje op je gsm, ditmaal via een ander Belgisch telefoonnummer. Meestal wordt dan gedreigd met een deurwaarder die aan huis komt om beslag te leggen.
Voorbeeld 2: Achterstallige kosten
Je krijgt een telefoontje van een zogezegd incassobureau, om achterstallige kosten voor een reis te betalen. Je zou een aantal maanden of zelfs jaren geleden telefonisch hebben ingestemd met het boeken van een reis of hotel. Op de e-mails die je daarvoor kreeg, heb je nooit gereageerd. Ze "bewijzen" dit door je naam, gsm en e-mailadres te kennen. Je wordt gevraagd om het openstaande bedrag plus intresten binnen 3 dagen te vereffenen. Ze vertellen dat ze bewijzen hebben van de e-mails en telefoongesprekken (opnames). Het opzoeken van die bewijzen duurt echter twee weken, waardoor je boete flink oploopt ...