Valse personen of organisaties
Trap niet in de val: herken fraude overal.
Een bekend persoon zoals iemand van tv, of een grote organisatie zoals een bank of een bedrijf: je denkt meestal dat je daarop blindelings kan vertrouwen. Oplichters maken hier misbruik van: in naam van deze personen of organisaties proberen ze je persoonlijke gegevens te onfutselen. Die gegevens kunnen ze gebruiken om een valse identiteit aan te nemen of je bankrekening leeg te halen.
Voorbeeld 1: Nepadvertenties
Je ziet op Facebook een advertentie waarin een bekende Vlaming promoot om te investeren in bitcoins. Je hebt interesse, klikt op de link en voert je bankgegevens in. Je ontvangt echter geen bitcoins én bent je geld kwijt. Van de daders geen spoor.
Voorbeeld 2: Phishing
Je krijgt een e-mail van je bank met de vraag om je persoonlijke gegevens te updaten. De e-mail bevat een link naar een vervalste, nagebouwde website van de bank. Om in te loggen voer je je kaartnummer en de code van je digipass in. Enkele dagen later is je bankrekening geplunderd.
Je ontvangt via Whatsapp een bericht van Colruyt: je hebt een waardebon gewonnen. Je moet alleen nog even op de website je persoonlijke gegevens, waaronder je bankgegevens, invullen. Daarna zou je de cadeaubon opgestuurd krijgen. Je ontvangt echter geen waardebon, maar je bankrekening wordt wel door de oplichters leeggehaald.
Voorbeeld 3: Smishing
Je krijgt een sms van de FOD Financiën: via een link moet je een openstaande belastingschuld betalen. Doe je dat niet binnen 48 uur, dan komt een gerechtsdeurwaarder beslag leggen op je inboedel. Je klikt op de link en voert je bankgegevens in op de nagemaakte website. Een paar dagen later zie je dat er grote bedragen van je bankrekening naar een buitenlandse rekening werden overgeschreven.